Om hästar

På den här sidan kommer du kunna läsa mycket intressant om hästar och speciellt hästars munhälsa. Visste du att storleken på en häst kan variera stort mellan de olika hästraserna? Det finns väldigt små hästar, som Falabellan, en häst som maximalt har en mankhöjd på 78 centimeter och det finns stora hästar som Shirehästen som kan bli upp till 200 centimeter i mankhöjd.

Om du vill veta mer om hästtyper från arabiska fullblodshästar till kallbloden Ardenner som är de typiska arbetshästarna har du hittat rätt. Sidan är specialiserad på hästars munhälsa och dentalhygien men det finns mer information och bra tips om hästar. Du som är på sidan är förmodligen lika hästtokiga som vi är och vi har många bra tips till dig som vill ha en egen häst.

Om hästar

Vad tar vi upp om en hästs munhälsa?

Att ha en häst kan kräver ett stall, foder och någon som rider hästen då den behöver motioneras dagligen. Den kräver också regelbundna veterinärbesök, precis som för en människa behöver hästen gå till tandläkaren. Som ägare är det mycket du behöver tänka på och om du funderar på att köpa en häst är det bra att läsa på om hästens hälsa.

Om en häst har dålig munhälsa är risken för dåligt näringsintag stort, vid smärta i mun eller tänder är det svårt att tugga fodret och då kan hästen bli ovillig att äta. Visste du att en tandläkare för en häst är en veterinär som är specialiserad på tänder? Vi delar med oss av det absolut viktigaste som hästvänner behöver veta.

Många problem som hästen har startar som ung och det är viktigt att kontrollera tidigt. Vi tar upp de vanligaste problemen med betten för unghästar. Det är ett vanligt förekommande problem och som hästägare kan det vara ett stort orosmoln som du vill kolla mer på. Som hästälskare är hästarna det viktigaste såklart och ge er lika bra råd som vi har fått genom tiden.