Egenskaper och avel

Inom aveln är det viktigt att föra egenskaper och tydliga drag vidare till nästa generation. Som uppfödare vill man se till att försöka få den bästa avkomman, som lämpar sig för försäljning och framtida tävlingar i form av trav, hopp eller galopp. Men i slutänden är det hästens skönhet som är av stor betydelse i tävlingsvärlden, alltså hästens hållning samt färg och längd på mank, man, svans och eventuellt hovskägg.

Beräkningar av antalet hästraser i världen varierar, men det finns siffror som visar på upp till 350 olika raser. Varje ras har sina speciella kännetecken eller egenskaper. Som uppfödare strävar man efter att få fram den bästa och vackraste hästen, då detta garanterar många intresserade köpare som är villiga att betala extra för den kombinationen. Det finns också uppfödare som blandar två raser för att få fram nya, ovanliga och vackra färgkombinationer.

Egenskaper och avel

Vackraste hästarna i världen

En av de raser som anses vara vackrast i världen är Lipizzanen, ursprungligen från Österrike. Lippizzanen är elegant och graciös och vitskimmel är rasens vanligaste färg. Schwarzwaldhästen från Tyskland har kanske blivit mest känd genom den mycket vackra färgvarianten mörk flaxfux, där lingul man och svans är stora kännetecken. Arabiskt fullblod från Arabiska halvön och hela Mellanöstern är en temperamentsfull häst med hög svansföring och med ett ädelt och mystiskt utseende.

Raserna Appaloosa och Paint har båda rötter i Spanien, men USA räknas som ursprungsland. De är oftast bruna och vita i olika fält (tigrerade) och skapar på detta sätt extra uppmärksamhet. Achaltekeern, ursprungligen från Turkmenistan, har blivit utsedd till en av världens vackraste då färgen påminner om metallisk guldglans. Frieserhästen från Nederländerna, också den prisad världen över för sin skönhet, tack vare den stora manen och hästens tjocka svanstagel som ofta vågar sig, samt det kraftiga hovskägget.

Fanns några av dina favoriter med på listan eller skulle du vilja lägga till eller byta ut någon av kandidaterna? Ärligt talat är det svårt att utse de vackraste med tanke på hur många raser det finns, och då alla hästar är vackra på sitt eget sätt. Frågar du barnen och ungdomarna på en ridskola eller i stallet hittar du säkert världens vackraste häst just där. Som man brukar säga; skönheten ligger i betraktarens ögon.

You May Also Like