Hästsporter

Det finns en del hästsporter att välja mellan om du vill tävla med din häst. Det finns både hästkapplöpningar, hoppning, hästpolo, dressyr och fälttävlan. Hästsport innebär helt enkelt allting som innefattar rekreation som sport eller idrott med hästar. Det är en stor del av sportvärlden i flera delar av världen. Några hästsporter är dessutom geografiskt bundna, till exempel rodeo, engelsk rävjakt och tjurfäktning, som du enbart hittar inom vissa kulturer.

Hästsporter

Hästkapplöpningar är en av de stora hästsporterna, som både kan yttra sig som trav- eller galopptävlingar. Här i Sverige är travsporten stor, där en kusk sitter bakom hästen i en sulky. Sverige, USA och Frankrike är de tre länder i världen där travsporten är störst. Inom galoppsporten är det en jockey som rider hästen, som springer i galopp runt en bana. Denna sport finns också i Sverige och det finns fem så kallade Klassiska lopp.

Banhoppning, dressyr och hästpolo

Banhoppning och dressyr är ridsporter, där banhoppning är den största. Ett ekipage med häst och ryttare ska då rida en bana där hinder finns. Dessa hinder kan vara i olika höjd beroende på svårighetsgraden. Banhoppning är en olympisk gren och har varit det sedan år 1900. I banhoppning finns både lokala tävlingar, regionala tävlingar och elittävling. Det finns flera olika typer av hinder inom banhoppning och det finns olika klasser att tävla i.

Hästsporter

Dressyr är en ridsportsgren som är mycket trevlig att titta på och den går ut på att göra hästen användbar och angenäm att rida. Detta är en klassisk ridning som har sin grund i de militära kraven på praktisk ridning under 1800-talet. Det finns olika rörelser som hästen ska lära sig och som ska vara så väl utförda som möjligt. Bland dessa rörelser finns bland annat skänkelvikning, ryggning och piaff.

Hästpolo är ett bollspel som spelas på häst och det är två lag som spelar tillsammans. Spelet spelas med långskaftade klubbor och en hård boll som ska in i de andra lagets mål. Spelet har en historia på flera tusen år och är idag en nationalsport i Argentina. Spelet spelas på en gräsplan och varje lag har fyra spelare. Målet består av två stolpar som ligger sju meter ifrån varandra.

You May Also Like