Ge rätt sort foder

För att hästar ska fortsätta att ha fina tänder även när de blir äldre gäller det att de får ett bra och hälsosamt foder. Till exempel kan socker i hästarna foder leda till dels övervikt, men också till att de får hål i tänderna. Precis som vi människor. Det är nämligen inte helt ovanligt att hästar faktiskt får karies numera, vilket delvis beror på det foder som hästarna får.

Just tandvärk hos hästar vållar stora problem och kan vara svårt för ägarna att upptäcka. De som är hästägare vet att hästarna är riktiga mästare på att dölja om de har ont någonstans. Därför är det inte helt ovanligt att hästarna lider utan de får den vila och vård som de behöver för att kunna bli bättre. Något som veterinärerna har börjat upptäcka är att munnen och tänderna verkligen kan avslöja mycket om hästens mående.

Ge rätt sort foder

Vad ska hästar äta?

Då hästarnas tänder egentligen är anpassade för att tugga gräs och grovt hö, men vad ska en häst äta? Får hästar foder som inte är bra innebär det att deras tänder kommer till skada, speciellt numera när hästfodret har blivit förändra. Tilläggsfodret är för mjukt och att det har tillsats socker för att ge fodret en bättre smak. Vilket i sin tur leder till att hästarna får perifer karies då yttre cementlagret på tänderna förstörs.

Hästar bör äta ett grovt foder som en bas eftersom det innehåller mycket fiber. Fördelen med ett grovfoder är att hästarna tuggar längre, vilket rengör även tänderna hos hästarna. Vilket i sin tur gör att deras tänder klarar av att stå emot kariesangrepp. En annan orsak som har ökat risken för hästarna tänder, är att numera blir torrhöet inplastat. I och med detta blir höet mjukt och hästarnas tänder inte slits och arbetar lika mycket.

Det allra bästa är att helt enkelt göra som förr, ge hästarna havre och hö som en bas. Det gör att dels så slipper hästarna bli överviktiga, men också att tänderna får slitage och inte blir dåliga. Hästar som betar har sällan problem med sina tänder. Vill du går det att även tillsätta vetekli för att öka fiberhalten i fodret. Ges annat foder bör du kontrollera innehållsförteckningen så att det inte innehåller för mycket socker.

You May Also Like