Filmer och serier om hästar

En av de filmer som ses som den största på temat hästar är ”Mannen som kunde tala med hästar” från 1988. Filmen är både sorglig och vacker på samma gång och handlar om en flicka som under en ridtur råkar ut för en olycka. Hon förlorar sin vän och blir av med ett ben. Hästen överlever men är svårt skadad och ska eventuellt avlivas. Senare kommer de i kontakt med en ”hästviskare” som kanske kan hjälpa till.

En annan känd hästfilm är ”Hidalgo” från 2004. Den här filmen är eventuellt verklighetsbaserad då huvudpersonen Frank Hopkins är en verklig person. Detta har dock omdiskuterats. Filmen handlar om när Frank uppträder med sin häst Hidalgo under 1890-talet i en vilda västern-show. Hästen Hidalgo påstås vara världens snabbaste långdistanshäst – vilket senare kommer att utmanas under en kamp i den arabiska öknen. Filmen är amerikansk och regisserad av Joe Johnston.

Filmer och serier om hästar

Fler hästfilmer

Några andra kända hästrelaterade filmer är exempelvis ”Svarta hingsten” från 1979, ”Black Beauty” från 1994 och ”Spirit – Hästen från vildmarken” från 2002. Den senare är en animerad film i regi av Kelly Asbury och Lorna Cook. Den handlar om mustangen Spirit som är ledare för en flock vildhästar. Spirit blir tillfångatagen och vi får följa kampen för friheten. Den här hästfilmen blev Oscarsnominerad i kategorin 2002 års bästa animerade film.

När det gäller den tecknade genren finns bland annat ”Bojack Horseman” som var Netflix första tecknade originalserie. Serien har flera säsonger och släpptes första gången 2014. I serie får vi följa BoJack Horseman på olika äventyr och i vardagen. Det här en återblick till 90-talets mest omtyckta sitcomhäst men 20 år senare när han planerar sin comeback. Serien är skapad av Raphael Bob-Waksberg och utspelar sig i en värld där människor och djur lever sida vid sida.

Hästar är vanliga inslag i serier och filmer. Ofta har de roller som pålitliga medhjälpare till diverse hjältefigurer. Några särskilt kända hästar är Fantomens häst med namnet Hero, Lucky Lukes häst med namnet Jolly Jumper och Zorros häst med namnet Tornardo. Några kända hästserier är ”Wendy på Lindhöjden” och de två svenskproducerade ”Broknäsflickorna” och ”Mulle”. En annan storsäljare är ”My Little Pony” som har lockat flera generationer av hästtokiga läsare och tittare.

You May Also Like